Lav dit eget transekt

Foto: Svend Rastrup Andersen

LAV DIT EGET TRANSEKT

Et transekt er en fast rute, som fx. kan placeres der, hvor man bor eller arbejder. Transekterne er selve ’rygraden’ i overvågningen, da de bidrager med de bedste data. 

Du skal være indstillet på så vidt muligt at udføre en ugentlig tælling gennem hele den del af året, hvor sommerfugle flyver, dvs. fra starten af april til slutningen af september. Det enkelte transekt bør helst tælles mindst 10 gange på en sæson. Og tællingerne bør optimalt set fortsætte over mange år.  

Derfor er det vigtigt at du lægger dit transekt et sted tæt på, hvor du bor eller færdes i det daglige, så det er overkommeligt for dig at få talt det ofte. Det har ikke stor betydning for projektet om dit transekt ligger i en ’hotspot-lokalitet’ med mange/sjældne arter. Det har lige så stor værd at følge de almindelige arter, på helt almindelige lokaliteter.  

Selvom der ligger en stor forpligtigelse i at passe et sommerfugle-transekt, ligger der omvendt også en stor fornøjelse i at kunne følge udviklingen hos ’sine’ sommerfugle henover sæsonen – og mellem årene.  

Vær opmærksom på, at der som noget nyt er mulighed for at dele et transekt med et familiemedlem eller en nabo, så i enten går transektet sammen, eller skiftes til at tælle transektet. Dette kan både være med til at gøre opgaven mere hyggelig og mere overkommelig. Der er også mulighed for at overdrage et transekt til en ny tæller, hvis du skulle blive forhindret i at fortsætte selv.  

SÅDAN OPRETTER OG TÆLLER DU DIT TRANSEKT

BRUG BUTTERFLY COUNT APP’EN

Der er udviklet en brugervenlig app, som du skal bruge når du laver dine transekt-tællinger eller 15-min tællinger.  Det er vigtigt at du bruger app’en når du laver dine tællinger. På den måde uploades dine observationer løbende i den nationale database. 

Du kan læse en dansk vejledning til, hvordan du downloader og bruger app’en her. 

GOD TÆLLEPRAKSIS

Transektet bør, så vidt vejret tillader det, tælles ugentligt i perioden fra omkring den 1. april til 30. september. I ekstraordinært varme perioder kan man også tælle sent i marts eller tidligt i oktober. 

Hvis du springer en uge over, så bare rolig! Trends fra transekter med mindre end 10 besøg om året er ganske vist lidt mere usikre, men få transektbesøg er bedre end igen – hver tælling betyder noget! 

Vejrforhold

Transektet bør kun tælles under gode vejrforhold, dvs: 

TÆLLING AF SOMMERFUGLE PÅ TRANSEKTET

I Danmarks Dagsommerfugle anvendes ’Pollard Metoden’, som er den mest udbredte metode til optælling af dagsommerfugle. Det er den samme metode, der også anvendes i alle andre eBMS-projekter på tværs af Europa. På denne måde sikrer vi, at alle data på tværs af ruter, regioner eller lande er sammenlignelige.  

Tællinger foregår på denne måde: 

Foto: Svend Rastrup Andersen

Når du er i tvivl om en art

Alle kan blive i tvivl om artsbestemmelser!  

Du kan naturligvis altid støtte dig til bestemmelsesværktøjer i felten, fx vores feltguide, som du finder her. 

Kikkert er et godt og effektivt værktøj til artsbestemmelse i felten, som kan bruges uden at forstyrre sommerfuglene. Ved tvivlssager kan man tage et foto til efterfølgende artsbestemmelse. Net kan i særlige situationer bruges til sikker artsbestemmelse, men bør bruges med stor forsigtighed, så sommerfuglen ikke beskadiges. Vær opmærksom på, at det jf. artsfredningsbekendtgørelsen ikke er lovligt at indfange rødlistede dagsommerfuglearter, heller ikke selvom formålet blot er artsbestemmelse.  

Hvis du stadig er i tvivl om artsbestemmelsen, kan du gøre to ting: 

  1. Hvis du slet ikke ved, hvad du så, så undlad at registrere noget.
  2. Registrér individet til slægt, hvis du kan. Fx kan du registrere ‘Thymelicus’, hvis du er i tvivl om du så en streg- eller skråstregbredpande, og du kan registrere ‘Pieris’ hvis du er i tvivl om du så en lille kålsommerfugl eller en grønåret kålsommerfugl. 

KORT OVER TRANSEKTER

Her kan du se udbredelsen af transekter fra sæsonen 2023.